Festes i tradicions - Índex

Agost

El 5 d'agost, aplec de la Mare de Déu a l'ermita de la Foia, amb dinar per a tots els assistents. El peregrinatge a l'ermita es remunta a temps molt antics, ara bé, el dinar que fan els congregats amb unes grans paelles d'arròs té el seu orígen al 1985. Aquest any Cabassers celebrava el vuitè centenari de la seva carta de població, concedida per Ponç de Mulnells, bisbe de Tortosa i senyor de Cabassers, el 9 de maig de 1185. Per commemorar aquesta efemèrides s'organitzaren una sèrie d'actes que començaren el mateix 9 de maig de 1185, dia del vuitè centenari, amb una conferència a càrrec del desaparegut mossèn Joan Masip i Franch, que portava per títol "Som un poble amb història". En el transcurs d'aquesta xerrada es va llegir el text en llatí de la carta de població i es féu una projecció de diapositives, i es va cloure amb la proposta, per part de mossèn Joan Masip, de crear un Centre d'Estudis que aplegués investigadors dels cinc pobles que configuraren l'antiga Baronia de Cabassers: La Bisbal de Falset, La Figuera, El Lloar, Margalef i La Vilella Baixa.
El següent acte de la commemoració s'escaigué el 4 d'agost del mateix any, amb festa grossa per celebrar l'atorgament de la carta de població vuit-cents anys abans. Aquell dia les Majorets i Banda de Cornetes i Tambors d'Ascó van fer una cercavila que recorregué tots els carrers del poble i, després de la missa, l'historiador Vicenç Biete va presentar el seu llibre Cabacés, documents i escrits. En aquesta obra, editada per l'Ajuntament de Cabassers, l'autor hi fa un aplec dels documents més significatius de la història del lloc, i hi reprodueix el primer recull editat sobre la història local del poble: l'opuscle Descripció Histórica, Física y Política de Cabacés, publicat el 1918 per l'erudit Delfí Navàs. Després de la presentació d'aquest llibre hi hagué ball i un castell de focs.
L'endemà, dia 5 d'agost, aprofitant l'aplec que els vilatans fan cada any i des de molt antic a l'ermita de la Foia, l'Ajuntament, per iniciativa d'un grup de joves que aleshores feien una revista local anomenada El Sitjar, organitzà en aquells paratges de tranquil·litat i amb aigua fresca abundant unes paelles d'arròs amb conill, per dinar tots els assistents. Aquell dia es cogueren sis paelles per a quatre-cents comensals, i la diada agradà tant que decidiren repetir-la els anys propers. Així doncs, el que va començar essent un acte més dintre de la commemoració del vuitè centenari de la carta de població de Cabassers el 1985, s'ha establert com una nova tradició.

Les primeres Paelles de la Foia, el 1985

Les primeres Paelles de la Foia, el 1985

El 15 d'agost, dia de Santa Maria, hi ha un ball popular. Fins el 1997 s'encarregà de l'organització el Futbol Club Cabassers, però quan aquesta entitat es va dissoldre la festa va anar a càrrec de l'Associació Jove de Cabassers.

La festa de Sant Roc, el 16 d'agost, és un altre aplec religiós, en aquest cas a l'ermita que aquest sant té dedicada a prop de la font de l'Aubelló. Després de la missa a l'aire lliure els aplegats esmorzen. D'anada cap a l'ermita hi ha dues roques singulars que presenten formes naturals curioses: una és l'anomenada "Sabateta", a prop del Tormo dels Jueus, i l'altra l'anomenada "Tupinet", a mig camí cap a l'ermita. La "Sabateta" és un còdol incrustat en una roca sedimentària que té forma de sola de sabata menuda, i els més petits, quan van cap a l'ermita, juguen a fer-hi encaixar la sola de la seva sabata. Com que és a una alçada raonable del terra, molts ho aconsegueixen. El "Tupinet" és un forat en la cara llisa d'una roca que flanqueja el camí, i els qui hi passen el matí de l'aplec, petits i grans, juguen a tirar-hi pedres petites, a veure qui aconsegueix mantenir-ne més dintre. I això no és fàcil, ja que el "Tupinet" està lleugerament inclinat cap a terra.

Festes i tradicions - Índex