Festes i tradicions - Índex

Gener

La primera festa de l'any és, com no, el dia 1 de gener, any nou. Aquest dia els cabasserols es reuneixen amb les seves colles i celebren l'entrada de l'any de forma molt variada: alguns organitzen un sopar en restaurants de fora la població, d'altres es reuneixen amb els amic en cases particulars, i encara n'hi ha que preparen un sopar a la Societat Recreativa o al Casal de Joves i, en fer-se les dotze, van a menjar-se el raïm davant del campanar de l'església, a la plaça del Mercat.


El 6 de gener els reis arriben a Cabassers. L'Associació Jove i l'Ajuntament organitzen la cavalgada, que inicia el seu recorregut a les deu de la nit. Abans, per la tarda, l'agutzil fa un pregó dirigit a la canalla: "S'ha rebut un telegrama de ses magestats els Reis Mags d'Orient, on anuncien que arribaran a les deu de la nit. Demanen que se'ls vagi a esperar a l'entrada del poble". I a aquesta hora, tres tractors engalanats surten del camp de futbol per passar pel cinturó de ronda anomenat Camí Nou, fins fer cap als primers carrers del poble, on tota la gent, petits i grans, els esperen amb bengaletes enceses. Cada tractor porta un rei: primer el blanc, després el ros i finalment el negre, i cada any desfilen en aquest ordre. A més, a cada carruatge hi van quatre persones més: dos patges que aguanten grans bengales de colors enceses i dos voluntaris encarregats de tirar confetti. Precedeixen la comitiva un parell de cotxes que tiren coets i petards per donar més pompa a l'event.
Quan els Reis ja han arribat al poble van a adorar el Nen Jesús a l'església, sempre amb pocs feligresos a aquesta hora, ja que la majoria prefereixen anar-se a asseure a les butaques de la sala del cinema, on reparteixen els regals, per no quedar-se sense lloc. Després, baixen fins al Cafè, entren a la sala del cinema plena de gom a gom per l'entrada principal, i pugen a l'escenari. Quan s'obren les cortines per a la seva presentació acostuma a sonar alguna sardana o Els Segadors. Immediatament els tres reis s'alcen un a un per fer un petit discurs en la seva llengua materna, i l'encarregat de traduïr el que diuen acostuma a ser el rector del poble. A uns i altres se'ls sent dir molts disbarats, aquest dia.
Quan ha acabat la cerimònia de presentació els nens més petits van pujant a l'escenari per veure els Mags, que els van donant grapats de caramels, i quan ja han passat tots, els patges, que acompanyen els Reis, reparteixen els dolços sobrers entre el públic tot tirant-los des de l'escenari cap baix a la sala. Aleshores comença el repartiment de regals, que pot durar entre una hora o una hora i mitja (hi acostuma a haver uns 300 paquets). Alguns bromistes aprofiten aquest dia per fer regals sorpresa a persones que no s'ho esperaven, i segons com obrir un paquet pot voler dir rebre una befa d'un graciós. Després de la cerimònia, els qui han organitzat l'acte reposen mentre mengen xocolata cuita amb coca.

Festes i tradicions - Índex