Web Cabassers, guardià del Montsant (1999)


< - - TORNAR A LA SECCIÓ «MATERIALS PER A LA HISTÒRIA DE LA INFORMÀTICA I INTERNET LOCALS»


< - - TORNAR A LA PÀGINA PRINCIPAL


Aquesta web s’allotjava a readysoft.es/planes/cabassers. Tenia textos de Josep Ferré i Carles Prats, i el principal instigador perquè es fes va ser Andreu Ferré. Segons testimoni d’aquest últim, qui la va programar va ser Xavier Gasset Soldevila, de Reus. La web era de 1999, i només en coneixem una captura de pantalla perquè apareix citada a la Revista Nord número 2 (març de 1999) pàgina 8. Per la captura veiem que tenia els següents apartats: Breu resum d’història, Icnofòssils del Priorat (en preparació), Costums i tradicions (en preparació), Planell de la població, Com s’arriba a Cabassers (en preparació), Cabassers o Cabacés? Un topònim conflictiu, L’últim símbol franquista, La premsa cabasserola, Paratges singulars, Bibliografia específica (en preparació), Adreces d’interés (en preparació). I al peu: «1999 cabassers@mixmail.com». La foto de portada era una panoràmica de Cabassers presa des del cim de la serra de Cantacorbs, que hem pogut recuperar. Podeu veure la captura de pantalla d'aquesta web ja desapareguda aquí, extreta de l’arxiu de la Revista Nord, amb data d'impressió 8/02/1999 - 18:26h. Per tant, la web "Cabassers, guardià del Montsant" ja existia, com a mínim, en aquesta data.


L’article que il·lustra la captura de pantalla de la web és una mostra de com s’entenia Internet el 1999: «Una pàgina web equival a milers de tríptics promocionals impresos (i és molt més barata); cada cop que algú la consulta és com si li donguéssim un fulletó amb dades d’interès sobre el poble, com els que s’imprimiren el 1984. Amb aquesta intenció, donar a conèixer Cabassers al món, l’Andreu Ferré i el Carles Prats han creat una pàgina sobre el poble, que s’anomena Cabassers, guardià del Montsant, i on, a partir d’un índex, es poden fer diverses consultes. Allí s’hi pot llegir el text de la Carta de Població, veure el planell dels carrers, trobar-hi imatges dels voltants... i tot des de davant de l’ordinador! Qualsevol persona, per lluny que sigui, pot veure, quan vulgui, el pont de Cavaloca o l’ermita de la Foia, tan sols demanant a la seva màquina que busqui l’adreça http://readysoft.es/planes/cabassers».


No deixa de ser paradoxal que per a conèixer com era una pàgina web del 1999 haguem de recórrer a una publicació en paper de la mateixa època. Això ens hauria de fer reflexionar sobre la brevetat de les publicacions digitals.


Archive.org va fer captures de la web «Cabassers, guardià del Montsant» del 2000 al 2004, però quan l’adreça ja retornava un codi d’error 302, i més endavant 404. Per tant el 19/11/2000, data de la primera captura d’Archive.org que ja mostra un error 302, aquesta web ja havia deixat de funcionar. Podeu veure aquestes captures amb els errors aquí. Sí que hem pogut recuperar, en canvi, l’article sobre els icnofòssils del Priorat escrit per Josep Ferré Masip i que s’havia de publicar a la secció corresponent. El text no es va arribar a incloure mai a la web, que sempre va mostrar l’avís «en preparació» al costat del títol de l’article, però l’hem trobat en paper i us el fem a l’abast en aquest fitxer PDF.


< - - TORNAR A LA SECCIÓ «MATERIALS PER A LA HISTÒRIA DE LA INFORMÀTICA I INTERNET LOCALS»


< - - TORNAR A LA PÀGINA PRINCIPAL