Casa Museu Miquel Montagud i Borja

Reproducció del "Entierro del Conde de Orgaz", de M. Montagud

Miquel Montagud i Borja va ser un personatge del segle XX. Una persona enamorada de la literatura, del dibuix i la pintura. Dedicà tot el seu temps a ensenyar les coses que omplien la seva vida. Passés per on passés, deixà al seu darrere molts nens i companys que el recordaran sempre pel seu ensenyament i tracte afable.

Miquel Montagud va néixer a Barcelona el 26 de desembre de 1897. Fill de Josep Maria Montagud Díaz, advocat de València, i de María Asunción Borja i Adam, natural de València.

Havent acabat els estudis primaris, Montagud cursà els estudis de Perit Industrial Electricista, que acabà l'any 1916 a l'Escola de Perits Industrials de Terrassa.

El mateix any començà a treballar a la Companyia Transatlàntica Espanyola, feina que faria durant 15 anys. Al llarg d'aquest temps se sentí atret per l'art de la pintura i l'any 1924 començà a estudiar la carrera de Belles Arts a Barcelona, tenint com a professor a Josep Mongrell.

Combinà la feina amb els estudis i, mentrestant, a les nits, es va dedicar durant quatre anys llargs a pintar el tapís "El Bon Govern".

L'any 1935 es desplaçà a Madrid per tal de continuar estudiant Belles Arts a l'Escola Superior de San Fernando, carrera que acabà el 1937.

L'any següent, el 1938, començà a treballar com a mestre d'ensenyament primari de la Generalitat de Catalunya a l'Escola de Granollers (Vallès Oriental) on exercí fins el 1941. L'any 1939 el van nomenar Delegat del Servei de Recuperació Artística Nacional a Granollers, per recollir i salvaguardar les obres que al seu judici tinguessin interès històric, artístic i pedagògic, les quals avui s'exposen al Museu de Granollers i del qual el nomenaren director l'any 1940.

El 1943 va començar a treballar com a mestre a les Escoles Pies de Terrassa, i el 1944 canvià a les escoles de Sabadell on va exercir fins el 1949.

L'any 1950 es traslladà a Reus, on va trobar feina com a vocal bibliotecari al Centre de Lectura.

Més endavant es traslladà a la ciutat de Tarragona, on també donava classes particulars, al seu petit pis, que era una sala de set metres quadrats, en un bloc de pisos de la Plaça Rovellat; fins que l'any 1958 començà a treballar de professor a l'Escola de Maestria industrial "Comte de Rius" de Tarragona, en la qual va romandre fins l'any 1968, any de la seva jubilació.

Immediatament cercà un lloc assossegat on anar a viure, i el resultat de la seva tria va ser el poble de Cabassers, que el va captivar pels seus paissatges i la seva tranquil·litat.

Allí hi va comprar una petita casa i va poder lliurar-se a la seva passió: la pintura. Així va pintar nombroses obres de temàtica variada, paissatges, bodegons, marines, etc. Però la seva gran obra va ser a partir de l'admiració que sentia cap a El Greco.

Reproduí amb gran encert nombroses obres del Greco. D'aquesta manera va arribar a formar un petit museu que va batejar amb el nom de "Eco de el Greco".

Miquel Montagud i Borja va morir a la seva casa museu el 3 d'abril del 1984, deixant un record que perdurarà en el temps al poble de Cabassers: la seva obra.

 

Per visitar la Casa Museu Miquel Montagud i Borja,

al carrer de Sant Miquel, número 9,

podeu telefonar al 977839352 i

demanar pel conservador,

el Sr. Joan F. Robles

 

Tornar a la pàgina anterior