Presentació

Cabassers vist per la part est

Una mica de música per començar?

El poble de Cabassers es troba a la comarca del Priorat, al peu de la serralada del Montsant i a 360 metres del nivell del mar. Actualment té una població de 340 habitants i la seva principal activitat econòmica és l'agricultura. La Cooperativa Agrícola de Cabassers, fundada el 1934, produeix oli de gran qualitat en Denominació d'Origen Protegida Siurana, i també és conegut el seu vi negre amb cos i aroma tradicionalment prioratí.

Podreu arribar a Cabassers per la carretera N-420 fins a Falset i des d'allí per la T-710 fins a Gratallops i per la T-702 fins a Cabassers si veniu del sud o de l'est. Si veniu del nord o de l'oest haureu de seguir la T- 714 des de Vinebre o la T-713 des de Margalef.

El poble fou des del segle XIII capital de la Baronia de Cabassers, domini del bisbe de Tortosa, que comprenia els municipis de la Bisbal de Falset, la Figuera, el Lloar, Margalef i la Vilella Baixa. Aquesta circumstància li va permetre desenvolupar una ideosincràsia local pròpia i li llegà un important patrimoni arquitectònic i artístic.

El riu Montsant rega la part occidental del terme municipal, i per creuar-lo al segle XIV es va bastir un pont de pedra que avui es coneix com "el Pont Vell" o "Pont Romà", ja que la tradició ha cregut que havia estat bastit en temps de l'Imperi Romà. Fins i tot una llegenda explica que va ser utilitzat pel general cartagiès Anníbal durant la seva ofensiva contra Roma. Però en realitat aquest pont fou bastit a mitjan segle XIV per facilitar el comerç amb les terres de Ponent, ja que constitueix el pas del riu de l'antic camí ral de Lleida.

El Pont Vell

El Pont Vell

Un altre pont conegut al municipi, també amb regust medieval, és el Pont de Cavaloca, que travessa el barranc d'aquest mateix nom. Per sobre seu hi transcorre l'antic camí ral de Reus, anomenat també "Camí de Cartoixa", ja que per allí s'arribava a la Cartoixa de Scala Dei. A Cabassers n'hi ha molts, d'indrets agradables i ideals per fer-hi una passejada i reflexionar enmig de la natura. Podeu consultar l'apartat de Paratges Singulars per conèixer-los de més a prop.

El municipi compta amb diversos equipaments culturals. Actualment s'està construint el Museu Municipal, que allotjarà, entre altres coses, una col·lecció de pintures a l'oli que reprodueixen quadres de El Greco. Aquestes pintures, obra de Miquel Montagud i Borja, es troben exposades en part a la Casa-Museu Eco del Greco, si bé les dimensions de la col·lecció fan recomanable el trasllat al futur Museu Municipal.

 

Tornar a l'índex