Dominis .cab

L’extensió de domini .cab és un Top Level Domain (TLD) del tipus gTLD (generic Top Level Domain), ofert per la companyia de registre Donuts Inc, que va crear-lo inicialment per a usos de serveis de taxi, gràcies al programa d’expansió de gTLD d’ICANN, l’autoritat que controla l’assignació de noms a Internet.

Els TLD originals de registre lliure van ser .com (per commercial), .org (per organization) i .net (per network). Actualment és difícil trobar noms amb aquestes extensions que continguin una sola paraula o nom genèric, degut a la saturació. Trobar noms de domini de tres i quatre caracters amb extensió .com (que solen correspondre a sigles de companyies) és impossible, ja que totes les combinacions que existeixen estan registrades.

Per una casualitat, l’extensió .cab coincideix amb les tres primeres lletres de Cabassers, per la qual cosa fa tot el sentit utilitzar el .cab com a domini de primer nivell territorial.

El fet de ser un gTLD anglès (cab significa taxi en aquest idioma) fa que hi hagi poquíssimes paraules genèriques en català registrades amb l’extensió .cab. Tanmateix, els municipis catalans amb noms que comencen per Cab són deu, comptant Cabassers: Cabanabona, Cabanelles, Cabanes, Cabó, Cabra del Camp, Cabrera d’Anoia, Cabrera de Mar i Cabrils. Entre tots, sumen uns 16.000 habitants. Per tant, hi ha opcions que l’ús dels .cab en sentit estrictament municipal es pugui fer extensible a altres poblacions.

La nostra proposta és convertir de facto l’extensió .cab en un TLD territorial cabasserol, per la qual cosa us animem a registrar els vostres dominis .cab amb els vostres registradors habituals.

Ja hem dut a terme el primer registre d’un domini .cab: el del portal de notícies de Cabassers nord.cab (registrat el dia 01/09/2019).

Creiem que la utilització dels dominis .cab en sentit territorial cabasserol pot ser un revulsiu i una manera de destacar a la xarxa, entre un mar de noms de domini cada cop més complicats i estrafolaris per manca d’opcions disponibles. Posant com a exemple el cas del primer domini que s’ha registrat en sentit local amb un .cab, el del portal de notícies: abans utilitzava el nom revistanord.cat perquè nord.cat, nord.com, nord.org i nord.net ja estaven registrats. Ara, gràcies al .cab, ha pogut registrar el nom de la seva capçalera sense haver-hi d’afegir res més: nord.cab.

Cabassers.com